Извод из Стратегије препорода села (и градова) на подручју Старог Влаха, Јадовника, Јавора, Голије, Гиљеве, Нинаје и Пештерске висоравни
“НОВИ ХОРИЗОНТИ”
Садашње стање у овим областима је карактеристично по екстензивној пољопривредној производњи, старењу сеоског становништва, одсељавању младих у градове, напуштеним земљиштем у селима.
 
За заустављање исељавања становника села неопходно је услове живота побољшати, толико да не заостају битно од оних у градовима. То није претежак задатак ако се узме у обзир да у градовима нема посла; куће и зграде су изграђене углавном примитивно; станови пружају врло лош комфор; загушеност улица, бука, прашина не омогућавају здрав живот и сл.
Најважнији циљеви су: побољшање путева, воде и струје; развој туристичке понуде и производња органске хране и чишћење и заштита природе. Неопходно је у заједници са државним органима сачинити свеобухватан оперативни план за достизање циљева који могу препородити сва села и градове са овог подручја.
Ако би направили модерне станове у пределима чисте околине и изузетних природних лепота могуће је у њима настанити и звучна имена науке, културе, спорта из земље и иностранства – што би представљало јак импулс и мотивацију за наставак живота на селу.
 
 
Главне активности за препород села на овим подручјима:
  1. Рад на побољшању путева, воде, струје.
  2. Изградња хотела, хостела, ресторана и других сличних објеката за пријем туриста, планинара, за разна стручна, културна и друга окупљања.
  3. Помоћ локалном становништву у знању, организацији, средствима, објектима и сл. за достизање стандарда и цертификовање органске производе, производа са географским пореклом и слично.
  4. Изградња мањих погона за прераду, паковање и чување произведених роба.
  5. Стварање малих образовних центара у селима, где би се људи подучавали како може да се ради и живи боље.
  6. Чишћење и заштита природе од отпадака, дивље градње, загађености.
  7. Стварање библиотека пригодне литературе за сеоско становништво.
  8. Повезивање са развијеним општинама у Србији и шире у виду пословног повезивања и слично.
  9. Мотивисање одсељених грађана да се врате да живе на селу, позив другим напредним и успешним грађанима из света да дођу и живе код нас итд.

Остварење плана изискује и значајна финансијска средства која се могу обезбедити уз помоћ државних органа, из одређених фондова, од дародаваоца из земље и иностранства.

Уз организован рад једног саветодавног координационог тела ствари би могле да почну да се мењају одмах а пуни ефекти и потпуни препород би се видели за 3-5 година.

27.9.2015.год.

Мр Јово Лојаница Ступљанин, дипл.инг.